perjantai 22. tammikuuta 2016

"Ja säkö teet peruukkiski ite vai?"

Moikka~~ 

Mä olen nyt viimesen viikon sisään törmännyt useammin kuin kerran kysymykseen ostetuista cosseista. Kolmesta keskustelusta kahesta mulle on jääny semmonen fiilis että mua pidetään jonain cosplayelitistinä, joka sortaa muita ja pitää itse tehtyä cossia ainoana oikeana. Mulla ei oo mitään todisteita että kukaan nyt niin aattelis tai mua vihais mut semmonen fiilis on keskusteluista jääny. Niinpä mä aattelin vähän selventää omaa näkemystäni tänne.©️ Matias TukiainenNyt saattaa joku yllättyä, mutta oon oikeesti sitä mieltä, että ostopuvut on ihan okei. Ei mulla ihan totta ole mitään niitä vastaan, enkä ala ketään ostopukua käyttävää tuomitsemaan, cossaajia kaikki siinä missä muutkin. Must on ihan jees, jos ostaa puvun, koska ei esimerkiks oo osaamista tehdä itse, enkä mä nyt jaksa alkaa mieltäni pahottamaan siitä, että joku ostaa pukunsa vaikka vaan laiskuuttaan. Tiedän myös ihmisiä jotka asuu yksinkertasesti vaan niin korvessa ettei niil oo mahiksia ostaa materiaaleja, jos ei tilaa netistä, ja sillon toden näkösesti ostaa mieluumminpukunsa vaan suoraan valmiina. On oikeesti ihan ok mulle jos joku ostaa pukunsa, niin kauan kun se ihminen ei väitä sitä itsetekemäkseen. Eiks se olis jo käytännös joku tekijänoikeusrikos? Ja kisalavoilla mä en ostopukuja haluu nähä, ihan koska mikä järki kisata jos et nää ees vaivaa pukus eteen? :'D Mut siis yleisesti ostopuvut on ihan jees.~ ©️ Askar IbragimovMUTTA. itseni päälle mä en tule ikinä ostopukua laittamaan. Tai no ei sanota ikinä, koska ikinän sanomisessa on aina omat riskinsä. Mutta erittäin suurella todennäköisyydellä en tule valmiina ostettua cossia päälleni pistämään. Ja nyt niitä perusteluja:

a) Musta vaan ei tunnu hyvältä jos mä en ole nähnyt lainkaan vaivaa pukuni eteen. Mitä mä sanon henkilölle joka tulee kehumaan pukuani? "Joo no olihan tässäkin omat vaikeutensa, Paypal ei meinannu haluta olla yhteistyökykyinen C:" Ei... En mä vois ottaa lainkaan kunniaa itelleni, ja cosplay on kuitenkin ollu mulle semmonen juttu mis oon voinu näyttää et hei mäki osaan jotain.

ja

b) Se tekiminen on se juttu. Vaikka cossin kasaan vääntäminen onkin verta, hikeä ja kyyneleitä, ja mulle tätä yleensä ihan kirjaimellisesti, niin on se ihan parasta. Rakastan yli kaiken kattoo valmista loppu tulosta, ku voin sanoa itelleni "Sä teit sen, sä teit sen kaikista niistä itkupotkuraivareista huolimatta" Muutenkin vaan ei pukuja ostamalla kehity, mut ku tekee ite, huomaa kyllä kehityksen ku vertaa uusinta pukua aina ekaan cossiin ikinä.©️ Matias TukiainenTosi usein jos sanon etten haluu ite käyttää ostopukuja, niin joku tunkee aina erinäisiä palkokasveja nenäänsä ja useimmat närkästyneet kysymykset on: "Ai no sä varmaan teetki sun peruukkiski ite?" ja "Onhan sullakin ostetut kengät?" Jep, mäkin käytän valmiina ostettuja osia. Peruukit tilaan jostain Kiinasta, sukkiakaan en ole kertaakaan tehnyt itse, kenkien pohjat ostan kirpparilta ja olen jopa tehnyt cosseja joihin en ole ommellut yhden yhtä vaatetta itse. Olenko siis rikkonut itse omat arvoni ja toiminut niitä vastaan? Mielestäni en. Kuitenkin musta siinäkin on pieni ero ostaako koko setin valmiina, vai ostaako pieniä osia joista kokoaa pukua. Kuitenkaan mulla ei ole yhtäkään pukua johon ihan kaiken olisin vain ostanut valmiina. Kuroko saattaa tulla jollakulla mieleen, ja se onkin totta että siihen en itse tehnyt mitään alusta loppuun, mutta muokkasin vaatteita, ei ne suoraan kaupasta ole, vaan ompelukoneen kautta nekin on kulkenut. Rainbow Dash on toinen hyvä esimerkki. Vaikka vaatteet onkin ostettuja vaatteita, niin siivet, korvat ja asusteista säärystimet on ihan oman käden tuotetta.

Lisäksi kun muuatamn ihmisen kanssa puhuttiin että onks okei mennä ostopuvulla vaikka kisaamaan esityskisaan jossa asuja ei arvostella. Kisan teknisten juttujen kannaltahan se on ihan sallittua, mutta itse en lähtisi moiseen touhuun mukaan, siitä mä en jousta etteikö kisapuvut sentään tehtäs ite, ihan sama tuomaroitasko ne vai ei.

Usein myös kritisoidaan sitä et ostetteu pukuhan voi tulla monta kymppiä halvemmaks. Joo, niin mutta Ebay laatu on aina vähän kyseenalasta, ja mä henkilökohtasesti mieluummin maksan 60€ enemmän siitä et saan sit varmasti kaiken kunnian itelleni ja voin olla ylpee siitä mitä oon tehny, en siitä miten hyvin oon osannu käyttää Ebayta. :D ©️ Askar IbragimovKuitenkin siis edelleen painotan, sitä et vaikka mä en ite haluis ostopukua käyttää, niin en mä jaksa alkaa mieltäni pahottamaan muitten cosseista, kaikki cossatkoo ihan just niin ku tykkää~ Pääasia on et cosplay on kivaa ja et voi toteuttaa itseään alalla ihan just ku sattuu tykkäämään~Tälläsiä ajatuksia mulla aiheesta ^^
Mitä mieltä te ootte? Käytättekö te mieluummin ostopukuja vai onko itse tehty se juttu?~~ 
Panda kuittaa~~

7 kommenttia:

 1. Aah miten herkullinen aihe, tästä olisi itekin kiva kirjoittaa oma kanta blogiin. :D Vaikka periaatteessa oon sun kanssa melko samoilla linjoilla, tosin sillä erolla että itse käytän ostopukuja. :'D Pitää miettiä jos itse saisin samasta aiheesta väkerrettyä postauksen!

  VastaaPoista
 2. Ai että olis ihana nähä postaus jossa olis kuvii sun iha ekoist cosseista, niiku sillee et "kaikilla on toivoa" :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekisin moisen mielelläni, mutta kun niistä ei oikeastaan ole kuvamateriaalia, koska sillon en vielä paljoa kuvannut asujani :/

   Poista
 3. Oon niin tumpelo etten uskalla ilman opettajaa edes cossia tekemään. Nyt yritän tehdä yksin Lenin paitaa ja kuumotukset on kohdillaan. Tahtoisin kovasti siirtyä tekemään itseni cossini, mutta jos halpa puku sattuu kohdalla tottakai ostaisin. Olen oikeastaan hieman katkera kun en osaa tehdä itse cossiani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tekemällä oppii! Mun eka ite tehty cossi ratkes ku vedin sen päälle, mul oli kankaat nurinpäin, väärinpäin ja kaavotettu ihan persiilleen, mul ei ollu mitään hajuu mikä on saumavara tai vuori ja kusin totaalisesti ihan kaiken, mut en lannistunu ja tässä sitä nyt ollaan~ ^^ tsemppii vaan, hyvä tulee ku tekee rauhassa ja huolella~

   Poista
 4. Oon samaa mieltä! Jeesus, joku osasi laittaa miun ajatukset kirjotettuun muotoon. Kyllä mie ite tehtyjä arvostan enemmä ku ostettua. Mut onhan ne kaappicossit sit oma genrensä... kun vertaa kirpparilla 10 samanlaista paitaa joissa on pieni sävy ero, tai kun ettii hampaat irvessä tietynlaisii kenkiä :d ku vaa ebayhyn laittaa "kaneki ken cosplay" ja klik klik
  Kyllähän peruukkien stailaus on suuri juttu

  VastaaPoista