torstai 19. tammikuuta 2017

Minne pistetään sitten ne "huonot" lukiolaiset?


Moikka~~


Viime syksynä tuli esille korkeakouluhakuja koskeva muutos, joka lyhyesti pitää sisällään sen, että pääsykokeet poistetaan ja sisään haetaan ylppäriarvosanoilla ja/tai(?) lukion päättötodistuksella.

Itse kuulin tästä opoltani muutamia viikkoja sitten, mutta jostakin syystä oponi ei painottanut että tämä minua erityisesti koskisi, joten en asiaan silloin perehtynyt sen ihmeemmin, mitä nyt silmiä pyöritellen siirryin opon huoneesta koulumme kahvioon ostaakseni Tuplan. Kuitenkin nyttemmin tajusin kuinka radikaalisti tämä iskee ja haluaisin tuoda ihmisille nyt muutaman karun seikan siitä mitä tämä hassun hauska "abiturienttien stressiä poistava" muutos tulee saamaan aikaan.

Oma opiskelu historiani on lyhyt. Olen peruskoulun jälkeen tullut lukioon ja kohta olen käynyt lukion ja siinäpä se. Jonnekkin tästä olisi jatkettava ja varsin hyvin tiedänkin jo minne. Kuitenkaan lukiopolkuni ei ole ollut ruusuinen. Olen tietyissä aineissa auttamattomasti surkea, toki kaikessa voi kehittyä ja olen kehittynytkin, mutta surkea mikä surkea ja tämän vuoksi näiden muutaman aineen numerorivi Wilmassa näkyy kauniina rivistönä pääasiassa viitosia. Ei se mitään, paitsi että kyllä se nyt sittenkin vähän jotain.
Näiden mulle vaikeiden aineiden vaikutus elämässäni näkyy siinä että vaikka saan kaikki kurssit suoritetuksi kevään 2017 aikana, en kerkeä niitä kevään ylppäreihin saada, joten kolmet viimeiset kirjoitukseni jäävät syksyyn 2017, eli korkea kouluhakuni ovat 2018.

Vaikka on myös aineita joiden rivi on huomattavasti paremmalla tolalla, on kiistatonta etteikö nuo muutamat aineet laskisi keskiarvoani ja ihan puhdas fakta on myös se ettei vitosesta parissa kuukaudessa kiritä L:n oppilaaksi, ei ainakaan minun aivoillani ja jaksamiskyvylläni. Näin ollen mitä minä teen kun pitäisi hakea korkeakouluihin? No en ilmeisesti hae, koska en pääsisi mihinkään. 

Se on vähän karua että kun lukiosta on jäljellä 6 kurssia ja muutamat viimeiset ylioppilaskokeet, joku tulee toteamaan että "Ahaa no me otetaan sulta mahollisuus yrittää pois, koska oot paska nois jutuis joita et tarvis täl sun alalla jonne haluisit, et ööö jää nyt sit vaikka työttömän sijaan kouluttautumattomaks, ni et ainakaan oo sit työtön ":D" " Koska siis mun tilannehan olisi se että mun pitäs käydä koko lukio uudestaan, että voisin opiskella paremmin noi ykkösvuonna huonosti menneet kurssit nyt vaikka esimerkiks. Hirveen kivaa hei.

Ongelma on siis yksinkertasesti se että, mikäli jo nyt 2018 tulee tämä muutos voimaan niin tässä välissä on nyt ainakin kaksi ikäryhmää eli -98 ja -99 syntyneet nuoret jotka ovat tulleet lukioon sillä ajatuksella että jos ei olekaan kaikessa hyvä se ei haittaa, koska voit vielä paljon töitä tekemällä turvautua pääsykokeisiin. Nyt kun pääsykokeista luovutaan, niin mitäs tehdään. Meiltä on vedetty matto totaalisesti jalkojen alta ja maton alla ei ollutkaan lattia vaan pohjaton kuilu jonka seinämät on aivan sileät, joten ei päästä ylös. (Enkä tiedä miten pohjattomasta kuilusta pääsisi ylös ees vaik seinis ois jotain mistä kiivetä, koska jos putoot koko ajan, koska kuilus ei oo pohjaa, ni et voi kiivetä...)Kukaan ei voi edes tulla sanomaan että tee töitä ja yritä, kun ei oo mitään mitä tehdä!!! (ellen sit oikeesti käy lukioo uudestaan ja niinku eutanasiaki kuulostaa paremmalta, ku jumittaa uudet kolme vuotta lukiossa)

Mä nyt voin onneksi vielä lukea ylppäreihini, mutta sitten koska olen kiva ja ilmeisesti päättäjiä joilla on jo koulutus ja työpaikka huomaavaisempi ja ajattelen oman pienen kuplani ulkopuolelta niin voidaan keskustella (siis voin jatkaa monologiani) siitä että entäs henkilöt jotka eivät suorita ylioppilastutkintoa ollenkaan? Ihan silleen vaan kun ainakin kaikki jutut joita itse olen lukenut niin on painottanut että tämä koskisi korkeakouluopintoja, joihin siis kuuluu yliopistojen lisäksi myös ammattikorkeat. Miten pääsee pieni amislainen siirtymään ammattikorkeaan tai yliopistoon kun haut tehdään ylioppilastodistuksilla jollaista pienellä amislaisella ei lainkaan ole? Ok siinä vaiheessa varmaan se päättötodistus on se millä haetaan, en tiedä, koska asiasta en itse löytänyt tietoa, mutta jos ei ole niin ööö näillä ei oo ees sitä minimaalista mahista päästä elämässään eteenpäin!? Suomen valtio anteeksi nyt mutta MITÄ!?!

Puhumattakaan siitä että miten ilman pääsykokeita kartoitetaan alalle sopivuus? Kertokaa mulle miten me voidaan saada työhönsä sopivia poliiseja, näyttelijöitä tai ensihoitajia yms. jos kuka tahansa Matti-Pirkko pääsee sisään sillä että sattui läpällä tekemään tosi hyvä esseitä joilla hurmasi YTL:n, mutta joka nyt sattuu kärsimään vaikka ylenpalttisesta rautakankeudesta eikä sovellu näyttelijäksi lainkaan tai on onneton rimpula joka ei jaksa nostaa kolmea kiloa enempää, jolla on rikosrekisteri ja päihdeongelma? Minusta näyttää vähän siltä että asioita ei tässä "hyvinvointi" valtiossa osata nyt oikein järkevästi ajatella. On varmaan helppoa työelämässä jo kouluttautuneena päättää tämmösistä asioista joidenkin kympin oppilaiden joilla ei ole huolen häivää jatko-opintojensa kanssa, kun ne ei itseä koske mitenkään. Kuitenkin suurin osa ihmisistä on niitä ihan tavallisia Kalevi-Annikkeja jotka ei oo kirjottanu kahdeksaa ällää. 

Pahinta tässä on se että tästä uutisoidaan lukiolaisten stressiä vähentävänä hyvänä juttuna, kun tää vaan lisää ihmisten stressiä, painajaisia ja stressin seurauksena tulevaa aknea. Ei tämmösellä kurota työttömyyskuilua kapeammaksi, tällä avataan vaan kouluttautumattomuuskuilu työttömyyskuilun viereen. Ei tämmönen oo hyvinvoivaa, tää on Suomen kuseskelua omiin muroihinsa. Itse ainakin jos pahasti näyttää siltä ettei mua huolita opiskelamaan alaa johon mulla ois okeesti motia, niin sen sijaan että meen amikseen kouluttautumaan lähihoitajaks, lähen mieluumin opiskelemaan jonnekki ihan muuaalle, mieluiten muutan sinne muualle pysyvästi, niin en ainakaan verorahoillani ole tukemassa tämmöstä touhua.

Kiitos ja hei hei. T. ilmeisesti tuleva neetKirahvi kuittaa~~3 kommenttia:

 1. Läheskään kaikki korkeakoulut ei ota kyseistä käytäntöä käyttöön. Esimerkiks mainitsemasi näyttelijäkorkeakoulut, taideyliopistot ja -ammattikorkeet pitää ennakkotehtävänsä ja esitehtävät ja haut samanlaisina. Olisihan se ihan järjetöntä ottaa teatterikorkeeseen ihmistä sen takia että hän pärjäs fysiikassa lukiossa :DD Nää käytännöt tulee enimmäkseen vaa niihin kouluihin, mihin oli jo ennestään mahdollisuus päästä pelkällä keskiarvolla ja ylppärituloksilla (esim. insinöörit ja muut teknilliset alat)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti, koska lukiolaistenliiton uutiskirjeestä ja monista uutisista joita kahlailin läpi ennen kuin avasin suuni sai tosi vahvan käsityksen siitä että käsittää kaikkia aloja. Itehän aijon yliopistoon kirjallisuustieteisiin, et toivon et se et mun matikka ja muut vastaavat kemiat ja fysiikat yms ei oo kovin vahvoja ei haittaa, vaan et siel katottas nimenomaan ne aineet joitka on alan kannalta olennaisia.

   Poista
 2. Itse amislaisen silmin katson touhua hieman kauhuissani. Tahdon ensihoitajaksi enemmän kuin mitään muuta, mutta minä vs lukiolainen haussa on selvä tappio. Pääsykokeissa tottakai voisin loistaa paremmin, koska opiskelen lähihoitajaksi parhaillani. Meidän koulu missä opiskelen otti pääsykokeet lähihoitajilta pois ja lopputulos on aika hirvittävä. On monta kenestä näen ettei voi tulla hyvää hoitajaa ilman suurta ihmettä. Ja tämäkin olisi vältetty pääsykokeilla.

  VastaaPoista